Siła i energia od samego rana
Zdjęcie autorstwa Amritanshu Sikdar |
„ŚNIADANIE TO PODSTAWA UDANEGO DNIA"
Często słyszymy to zdanie, ale jeszcze częściej nie stosujemy się do niego. Żyjemy w czasach w których liczy się każda minuta. Aż 15% Polaków NIE JE śniadań, a dużą częścią tej grupy są uczniowie i studenci. Znowu dla wielu osób śniadaniem jest kawa i papieros.
Więc dlaczego śniadania są takie ważne?
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia. Ważnym jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu II i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu.
Co najlepiej jeść na śniadanie?
Produkty bogate w białko-
gdyż dłużej czujemy się syci
oraz następuje przyspieszenie
o 25 proc. podstawowej
przemiany materii.
|
Warzywa oraz owoce- są źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Komentarze
Prześlij komentarz