Pstrąg tęczowy w sosie musztardowym ze szparagami

Lekki, smaczny i zdecydowanie wyróżniający się w smaku dzięki niesamowicie prostemu dodatku sosu musztardowego. Danie rozpływa się w ustach i świetnie nadaje się na cieplejsze dni. 


LISTA ZAKUPÓW:

  • pstrąg tęczowy łososiowy 400 g
  • cytryna
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • szparagi zielone 
  • szynka delikatnie wędzona 
  • masło 
  • cebula
  • musztarda łagodna 
  • mąka pszenna 
  • bulion
lista zakupów, pstrąg tęczowy, szparagi, cytryna, cebula
źródło: healthyandhappypl

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie ryby, którą posypujemy solą pieprzem i rozmarynem. Następnie układamy na górze plasterki cytryny:
pstrąg tęczowy, cytryna
źródło: healthyandhappypl

Szparagi po dwie zawijam szynką wędzoną w taki oto sposób:
szynka delikatna, szparagi
źródło: healthyandhappypl

Następnie na kładę na rozgrzane masło (2 łyżki) na patelni, dodaje sól, pieprz i smażę na małym ogniu, aż zrobią się miękkie.

SOS MUSZTARDOWY:

4 łyżki masła rozpuszczam w rondelku na małym ogniu i dodaje cebulę, stopniowo dodaje mąkę (4 łyżki) energicznie mieszając, wlewam 0,5l bulionu i następnie dodaje 6 łyżek musztardy. Doprawiam solą i pieprzem wciąż na małym ogniu, czekając aż zgęstnieje.

Na samym końcu rozpuszczam na patelni masło. Następnie układam na nim wcześniej przygotowaną rybę i smażę pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut- do momentu kiedy nie będzie surowa.

!PAMIĘTAJ! aby kontrolować rybę na bieżąco, żeby nie zrobiła się sucha.

I teraz najprzyjemniejsza część, czyli podanie i degustacja :)
Ja posypuję szparagi parmezanem i dodaje do dania pomidorki koktajlowe.

Pstrąg tęczowy w sosie musztardowym ze szparagami
źródło: healthyandhappypl



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zdrowe desery

DIY kosmetyków pielęgnacyjnych

Siła i energia od samego rana