Lekki, smaczny i zdecydowanie wyróżniający się w smaku dzięki niesamowicie prostemu dodatku sosu musztardowego. Danie rozpływa się w ustach i świetnie nadaje się na cieplejsze dni.
LISTA ZAKUPÓW:
- pstrąg tęczowy łososiowy 400 g
- cytryna
- sól, pieprz, rozmaryn
- szparagi zielone
- szynka delikatnie wędzona
- masło
- cebula
- musztarda łagodna
- mąka pszenna
- bulion
|
źródło: healthyandhappypl |
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie ryby, którą posypujemy solą pieprzem i rozmarynem. Następnie układamy na górze plasterki cytryny:
|
źródło: healthyandhappypl |
|
Szparagi po dwie zawijam szynką wędzoną w taki oto sposób:
|
źródło: healthyandhappypl |
|
Następnie na kładę na rozgrzane masło (2 łyżki) na patelni, dodaje sól, pieprz i smażę na małym ogniu, aż zrobią się miękkie.
SOS MUSZTARDOWY:
4 łyżki masła rozpuszczam w rondelku na małym ogniu i dodaje cebulę, stopniowo dodaje mąkę (4 łyżki) energicznie mieszając, wlewam 0,5l bulionu i następnie dodaje 6 łyżek musztardy. Doprawiam solą i pieprzem wciąż na małym ogniu, czekając aż zgęstnieje.
Na samym końcu rozpuszczam na patelni masło. Następnie układam na nim wcześniej przygotowaną rybę i smażę pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut- do momentu kiedy nie będzie surowa.
!PAMIĘTAJ! aby kontrolować rybę na bieżąco, żeby nie zrobiła się sucha.
I teraz najprzyjemniejsza część, czyli podanie i degustacja :)
Ja posypuję szparagi parmezanem i dodaje do dania pomidorki koktajlowe.
|
źródło: healthyandhappypl |
|
Komentarze
Prześlij komentarz