Zdrowe desery

DESER CHIA Z MANGO

deser chia mango
Każdy z nas uwielbia słodkości. Trudno sobie wyobrazić życie bez nich. Gotowe przepisy sprawdzą się w każdej sytuacji i o każdej porze roku. Na dodatek są szybkie w wykonaniu i na pewno każdemu posmakują.

Deser Chia daje nam 
różnorodność w wyborze dodatków, dzisiaj przedstawimy wersję z mango. Słynne, pyszne ciasto marchewkowe z pewnością zaspokoi nasze kubki smakowe. 

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 duża szklanka mleka roślinnego- około 400 ml
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie:
  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Mango obieramy i blendujemy na gładką masę.
  3. Deser z chia rozdzielamy do słoiczków, następnie układamy warstwę z musu z mango


CIASTO MARCHEWKOWE

ciasto marchewkowe


Składniki:
  • 3 jajka
  • 200 g erytrytolu
  • 150 ml  oleju rzepakowego
  • 300 g  startej marchewki
  • 250 g  mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie:

1. Jajka ubijamy, dodajemy  erytrol, całość miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, miksujemy na mniejszych obrotach.
2. Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Mieszamy całość razem.
3. Dodajemy startą marchewkę.
4. Przelewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIY kosmetyków pielęgnacyjnych

Siła i energia od samego rana