Zdrowe desery
DESER CHIA Z MANGO
Każdy z nas uwielbia słodkości. Trudno sobie wyobrazić życie bez nich. Gotowe przepisy sprawdzą się w każdej sytuacji i o każdej porze roku. Na dodatek są szybkie w wykonaniu i na pewno każdemu posmakują.
Deser Chia daje nam różnorodność w wyborze dodatków, dzisiaj przedstawimy wersję z mango. Słynne, pyszne ciasto marchewkowe z pewnością zaspokoi nasze kubki smakowe.
Deser Chia daje nam różnorodność w wyborze dodatków, dzisiaj przedstawimy wersję z mango. Słynne, pyszne ciasto marchewkowe z pewnością zaspokoi nasze kubki smakowe.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 1 duża szklanka mleka roślinnego- około 400 ml
- 1 mango
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie:
- Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Mango obieramy i blendujemy na gładką masę.
- Deser z chia rozdzielamy do słoiczków, następnie układamy warstwę z musu z mango
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g erytrytolu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 300 g startej marchewki
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy, dodajemy erytrol, całość miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, miksujemy na mniejszych obrotach.
2. Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Mieszamy całość razem.
3. Dodajemy startą marchewkę.
4. Przelewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz